Vloerverwarming

vloerverwarming-geotech

Bij GeoTech staan we er op dat de vloerverwarming leidingen dicht tegen elkaar gelegd worden, voor een optimaal resultaat in comfort en efficiëntie

Geo-Tech is een specialist in vloerverwarming met of zonder warmtepompsystemen. Hier vind u een beknopte samenvatting van de meest belangrijke info rond dit type verwarming. Heeft u nog een andere vraag of wil u graag een offerte? Neem dan zeker contact met ons:

Neem Contact

Steeds vaker kiezen mensen voor vloerverwarming, zeker in nieuwbouw projecten. Dit komt omdat vloerverwarming de warmte gelijkmatiger over de gehele oppervlakte verdeelt en er daardoor een aangenamer binnenklimaat ontstaat. Het gebruik van vloerverwarming is dus een interessant alternatief ten opzichte van de traditionele radiatoren, convectoren, haarden of kachels. Een bijkomend voordeel is dat men de ruimte dat al die soorten verwarmingen innemen kan terugwinnen door te kiezen voor een verwarming die verstopt zit in de vloer.

 

Besproken op deze pagina:

Wat is vloerverwarming?

Wat zijn de voordelen?

Natbouw systeem

Vloerverwarming infrezen

Droogbouw systeem

 

Wat is vloerverwarming?

Vloerverwarming is een vorm van verwarming die in de vloer is ingebouwd. Al in de Romeinse tijd werd vloerverwarming toegepast door warme lucht afkomstig van een houtvuur door een holle ruimte onder de vloer te laten stromen. Sinds de twintigste eeuw zijn er verschillende systemen, die elektrisch of met warm water kunnen werken. Wij bespreken hier enkel de vloerverwarming met warm water.

Vloerverwarming verwarmt de vloer van één of meerdere ruimtes gelijkmatig door middel van warmtestraling. Omdat de vloer met een lage temperatuur wordt verwarmd en een egaal oppervlak heeft, is er nauwelijks sprake van convectie. Doordat de warmte vrijwel geheel wordt afgegeven door radiatie verdeeld over de gehele vloer, is de warmteafgifte overal in de ruimte gelijk en is er slechts minimaal sprake van temperatuurgelaagdheid in de ruimtelucht. Hierdoor ontstaat een zeer aangename temperatuur. Aan de vloerverwarming is een elektronisch regelbare thermostaat of een weersafhankelijke regeling gekoppeld die de temperatuur regelt. De warmteafgifte van de vloer is afhankelijk van een aantal factoren, zoals temperatuur van de vloer, temperatuur van de ruimtelucht, dikte van de vloer en het type vloer. Meestal ligt de warmteafgifte tussen de 30 en 60 W/m² . Maximaal kan tot 100 W/m2 afgegeven worden.

 

vloerverwarming-natbouw

Wat zijn de voordelen?

Vloerverwarming als belangrijkste verwarming van je huis kent enkele belangrijke voordelen. Het gaat hierbij om verwarmingselementen onder het vloeroppervlak, die de kamer efficiënt kunnen verwarmen. Zo kun je binnen aangenaam met blote voeten rondlopen en kan de temperatuur in elke ruimte ook apart geregeld worden. Dat is goed voor je gezondheid en gewenning voor je lichaam.

Wie denkt dat vloerverwarming alleen voor het verhogen van de temperatuur geplaatst kan worden heeft het mis. Je kunt namelijk ook koelen. De volgende lijst met voordelen is een algemene opsomming:

 • Gelijkmatige verdeling van de warmte, dus prettige temperatuur
 • Lager energieverbruik in combinatie met isolatie, daardoor kostenbesparend
 • In bepaalde gevallen geen radiatoren of andere verwarmingselementen meer nodig
 • Gezonder, omdat er minder stof in de lucht zit dankzij goede regulatie van de warmte
 • Waardeverhoging voor je huis. Je krijgt namelijk een betere EPC score
 • Veilig, want geen kind kan zich meer branden aan hete radiatoren

Nadelen

 • Prijziger dan bepaalde andere soort verwarmingen
 • Leidingen moeten in de vloer worden geplaatst, wat in geval van een renovatie vooral veel impact kan hebben
 • Isolatie laag in vloer is noodzakelijk
 • Moeilijk aan te passen of uit te breiden
 • Beschadigingen zijn moeilijk te herstellen
 • Vertraagt effect: Opzetten/afzetten van verwarming is pas merkbaar na ongeveer een volledige dag
 • Schadelelijk voor sommige muziek instrumenten (piano of andere houten instrumenten)

 

Natbouw systeem

natbouw-vloerverwarming

Bij vloerverwarming met een nat systeem worden de buizen rechtstreeks in de cementdekvloer of anhydrietdekvloer geplaatst. Het systeem is goedkoper om te plaatsen dan een droog systeem, maar is niet voor elk bouwproject geschikt. Omdat onder de dekvloer nog een isolatielaag nodig is, varieert de opbouwhoogte voor vloerverwarming met een nat systeem gewoonlijk tussen 18 en 20 cm. Dat maakt het systeem alleen geschikt voor nieuwbouwwoningen en renovatieprojecten waarbij er voldoende inbouwhoogte kan worden voorzien. Een nat systeem is overigens niet geschikt voor woningen met een houten skelet.

vloerverwarming badkamer

Vloerverwarming leidingen bij een natbouw systeem worden door GeoTech in badkamer ruimtes extra dicht tegen elkaar gelegd voor een nog groter resultaat in comfort en efficiëntie

Chape wapenen

Vloerverwarming met een nat systeem verhoogt het risico op barsten in de vloer, omdat de verwarmingsbuizen de chape opwarmen en deze kunnen doen uitzetten en krimpen. Daarom is het aanbevolen om je chape te wapenen met een wapeningsnet of staalvezelwapening.

Vloerverwarming infrezen

infrezen

Er zijn diverse mogelijkheden om vloerverwarming aan te leggen. Infrezen is een ideale manier als je vloerverwarming in een bestaande vloer wil aanleggen.

Een vloerverwarming infrezen is ideaal om bijvoorbeeld je bestaande woonkamer en nieuw aangebouwde veranda tegelijk te voorzien van vloerverwarming. Maar ook bij de renovatie van je keuken, slaapkamer of badkamer is dit perfect mogelijk.

In de bestaande dekvloer worden met een frees sleuven gemaakt. De verwarmingsleidingen worden dan in de sleuven geplaatst. Er zijn geen matten of platen nodig.

In tegenstelling tot andere systemen die een bepaalde opbouwhoogte hebben, wordt de vloer hierdoor niet verhoogd. De deuren hoeven dan bijvoorbeeld niet ingekort te worden. Deze vloer zal minder werken, doordat de sleuven als dilatatievoegen werken. In sommige gevallen worden er ook uitzetvoegen ingefreesd.

Voordelen van het infrezen van vloerverwarming

Het frezen van de vloerverwarming heeft een aantal voordelen. Wellicht is het ook in jouw situatie de ideale manier om vloerverwarming in je bestaande vloer aan te leggen.

 • Vloer uitbreken is niet nodig
 • Geen verhoging van de vloer, ideaal als er weinig of geen opbouwruimte beschikbaar is
 • Minder tijd en werk
 • Doordat de frees traag werkt hoef je je geen zorgen te maken over stof
 • Goedkoper
 • Leidingen liggen dichter onder het vloeroppervlak, de vloer wordt veel sneller warm

Nadelen

 • De dikte van de buizen is gering, waardoor de vloerverwarming minder snel opwarmt als andere aansluitingen op de centrale verwarming

 

Droogbouw systeem

droogbouw-vloerverwarming

Vloerverwarming kan op verschillende manieren aangelegd worden. Binnen het systeem van warmwater vloerverwarming wordt een onderscheid gemaakt tussen het ingefreesd, droog en nat systeem. Het belangrijkste onderscheid is dat tussen het natbouw en droogbouw systeem.

Bij vloerverwarming met een droog systeem komen de verwarmingsbuizen, in tegenstelling tot bij het natte systeem, niet in contact met de chape. Ze worden in voorgevormde isolatieplaten van piepschuim of polystyreen geplaatst. Die isolatieplaten hebben 2 belangrijke functies. Ze voorkomen warmteverlies naar beneden toe en maken de bevestiging van de verwarmingsbuizen op gelijke afstanden in de vloer mogelijk.

In de isolatieplaten plaatst men goten van aluminium of gegalvaniseerd metaal waarin uiteindelijk de verwarmingsbuizen komen. Op de goten komt een afdekplaat in hetzelfde metaal. De goede warmtegeleiding van deze metalen zorgt voor een snellere warmteafgifte en -verspreiding.

 

Geo-Tech is een specialist in vloerverwarming met of zonder warmtepompsystemen. Heeft u nog een andere vraag of wil u graag een offerte? Neem dan zeker contact met ons:

Neem Contact

Contact
close slider